banner logo site gr  

  

ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε διεθνής ημερίδα για την Κυκλική οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό πραγματοποιήθηκε η διεθνής ημερίδα για την κυκλική οικονομία και θέμα «Κυκλική οικονομία στις ΜΜΕ» που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας στο πλαίσιο του έργου “CESME – Circular economy for SMEs“ που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg Europe.

Στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης χαιρετισμό , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Μιχάλης Γεράνης, ο Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Τσακούμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Αν. Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.

Παρευρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής Β’ Θεσ/νίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κος Γεώργιος Αρβανιτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Θεσ/νικης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ Θεοφάνης Παπάς, ο πρόεδρος της ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Δήμαρχοι Θέρμης κος Θόδωρος Παπαδόπουλος, Πέλλας κος Γρηγόρης Στάμκος και Εμμανουήλ Παππά κος Δημήτρης Νότας και ο Πρόεδρος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε και Αντιδήμαρχος Καθαριότητατς και Ανακύκλωσης Δήμου Θέρμης, κος Σωκράτης Σαμαράς.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Ειδικός Συνεργάτης του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βασίλειος Λιόγκας παρουσίασε, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις γενικές κατευθύνσεις του υπό διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.

Στη συνέχεια, η Προϊστάμενη του Τμ. Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρυσάνθη Κισκίνη, μετά από σύντομη αναφορά στη μεθοδολογία και στους στόχους του έργου CESME, αναφέρθηκε στην στρατηγική επιλογή ένταξης της Κυκλικής Οικονομίας στον Περιφερειακό σχεδιασμό της τρέχουσας αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ενσωμάτωση δράσεων κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 του ΠΕΠ ΚΜ 2014 – 2020, «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κ. Δημήτριος Πολιτόπουλος παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κυκλική οικονομία και τους στόχους που θέτει αυτό.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του Οικονομικού Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας στην Ιταλία, τις καλές πρακτικές της Περιφέρειας Emilia Romana, καθώς και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της κυκλικής οικονομίας.

Η Σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βόρειας Δανίας, κα. Mette Schjøt Høj, παρουσίασε το πρόγραμμα της Βιομηχανικής Συμβίωσης που υλοποιείται στη Δανία που συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος ανέλυσε τις ευκαιρίες για καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την Κυκλική Οικονομία στον τομέα της βιο-οικονομίας, όπως αυτά διερευνώνται στο πλαίσιο του προγράμματος BIOREGIO που χρηματοδοτείται επίσης από το Interreg.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Αν. Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, κ. Ιάκωβος Σαρηγιάννης παρουσίασε τα επιχειρηματικά μοντέλα της Κυκλικής Οικονομίας και παραδείγματα καινοτόμων καλών πρακτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή θεματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων και βιοαποβλήτων με στόχο την κυκλική οικονομία. Στα παράλληλα εργαστήρια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, λειτουργούσε έκθεση poster καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας από επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ημερίδα μαγνητοσκοπημένη μεταδίδεται από τον ιστότοπο: https://www.auth.gr/video/25108

Φωτογραφικό Υλικό Ημερίδας

Εισηγήσεις Ημερίδας:

 

 

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso